16 Ocak 2015 Cuma

JE SUIS CHARLIE*



Geçtiğimiz hafta Paris’te Charlie Hebdo dergisine gerçekleştirilen terör saldırısının yankıları halen sürüyor. 12 kişinin yaşamını yitirdiği köktendinci saldırı geçen hafta da belirttiğim gibi tüm dünyada ırkçı, faşist ve köktendinci gazete saldırılarının önünü açacak mahiyette idi. Nitekim, Hebdo saldırısının ardından aynı nefret dalgasına kapılmış köktendinciler gazete ve gazetecilere sürdürdükleri saldırılar ile Kuaşi Kardeşleri Türkiye’de adeta yaşatıyorlar.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Charlie Hebdo dergisinin katliamdan sonra yayınladığı ilk sayının karikatürlerine yer veren bazı yerel gazeteler ve internet siteleri mahkeme kararı ile kapatıldı. Oysaki Başbakan Davutoğlu, Charlie Hebdo saldırısı ve devam eden günlerdeki terör saldırıları sebebiyle Fransa’da düzenlenen “Cumhuriyet Yürüyüşüne” katılmış, ifade özgürlüğünü net bir dille savunmuştu. Yoksa bu durum Ortadoğu’daki yaşanan gelişmeleri ve Türkiye’nin “teröre destek veren ülkeler listesine” girecek olması gerçeğini bir nebze de olsa örtbas etmek üzere yapılmış; dışlandıkları uluslar arası camiada tekrar yer edinmek amacıyla gerçekleştirilmiş samimiyetsiz ve yersiz bir hamle miydi?
Bu hafta Cumhuriyet Gazetesi, Charlie Hebdo katliamı münasebeti ile dergiye ait dört sayfalık bir seçkiye yer verdi. Çarşamba günü erken saatlerde Cumhuriyet Gazetesinin dağıtım kamyonlarına önce polis operasyon düzenledi ve kamyonları yaklaşık bir saat alıkoydu. Kamyonlar ancak savcılık kararının ardından hareket edebildi. Gün içinde ise Cumhuriyet Gazetesinin önünde birçok protesto yapıldı. Bu protestoların hepsinde Cumhuriyet Gazetesi ve yazarları açıkça ölümle tehdit edildi. “Ümmet unutmaz, zamanı gelince öldürürüz” şeklinde pankartların açıldığı Cumhuriyet Gazetesi protestolarında açıkça katliam çağrıları yapıldı. Cumhuriyet Gazetesi ve yazarları Charlie Hebdo teröristi Kuaşi Kardeşler özentileri tarafından açık birer hedef haline getirildi.
Karikatür dergileri Penguen, Uykusuz ve Leman bu hafta Je Suis Charlie yazılı ortak kapak ile piyasaya sürüldü. Ancak bu dergilerin bazı bölgelerde dağıtımının yapılmadığı, bazı bayilerde ise vitrinlere çıkmadığı tespit edildi. Kısaca, Kuaşi Kardeşler zihniyetinin kadife versiyonları basın ve ifade özgürlüğünü her şekilde kısıtlamayı kendilerine hak görüyorlar.
Cumhuriyet Gazetesi ve yazarlarına son birkaç gündür yapılan saldırı ve ölüm tehditleri ile karikatür dergileri Penguen, Uykusuz ve Leman’a bir haftayı geçkin süredir yapılan hedef gösterme ve saldırı çağrıları Türkiye’deki köktendincileri Kuaşi Kardeşlervari bir saldırıya teşvik etme amaçlı yapılıyor. Cumhuriyet Gazetesi yazarları ile Penguen, Uykusuz ve Leman çizerlerinin açık birer hedef olarak gösterildiği bugünlerde baskıya ve teröre boyun eğmeyen bu yayın kuruluşlarının ve çalışanlarının ifade özgürlüğü adına sergiledikleri dik duruş takdire şayan!
            Şunu hatırlatmakta fayda var ki Dünya’nın neresinden olursak olalım, ulaştığımız insan sayısı ne kadar olursa olsun biz gazeteciler, yazarlar ve çizerler asla ama asla kalleş cinayetler ile basını susturmaya çalışan terör örgütlerinden, köktendinci militanlardan, resmi veya sivil hiçbir baskıdan korkmuyor; ifade özgürlüğümüze ket vuracak her türlü eylemin karşısında dimdik duruyoruz! Nefret duyguları ile ifade hakkımızı engelleyici her türlü silahlı örgüte karşı tek silahımız kalemlerimizdir. Bildiklerimizi yazmaktan, doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğiz!
***
            Korkusuzluk diyince akla gelen isimlerden biri de sivri dili ve cesur çıkışları ile ünlü modacı Barbaros Şansal. Barbaros Şansal, Yıldırım Mayruk ile “2023’e Hikayeler” defilesi sebebiyle Çanakkale’de… Kendisiyle yaptığım, 2023’e hikayeler defilesine, kendi yaşantısına ve Türkiye’nin gündemine dair röportaj salı günü Gündem Gazetesi’nde olacak. Şansal’ın çarpıcı açıklamalarda bulunduğu röportajı kaçırmamanızı öneririm. 

*Ben Charlie’yim 
                                                                                                                     Gündem Gazetesi 16.01.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder